Školní výdejna
Vydávání obědů
Jídelníček: Jídelníček
Řád školní výdejny: Řád školní výdejny
Rámcová smlouva o zajištění stravování žáků a zaměstnanců Základní školy Lužec nad Vltavou:
- Strava se odhlašuje a přihlašuje den předem do 14:00 hodin nebo týž den do 7:00 hodin ráno. Telefonní kontakt 315 601 066.
Vydávání obědů v době neplánované nepřítomnosti žáka ve škole (v době nemoci)
Zákon č. 561/2004 (Školský zákon) § 119 stanoví, že žák má nárok na dotované stravování pouze ve dnech pobytu ve škole. Podle vyhlášky č. 107/2005 (o školním stravování) §4 odst. 9, se za pobyt ve škole považuje první den neplánované nepřítomnosti (první den nemoci).
DEN | VÝDEJ JÍDEL PRO ŽÁKY A ZAMĚSTNANCE ŠKOLY | VÝDEJ PRO VEŘEJNOST |
PONDĚLÍ | 10:55 HOD. – 13:45 HOD. | 11:30 HOD. -11:45 HOD. ; 12:25 HOD. – 12:40 HOD. |
ÚTERÝ | 10:55 HOD. – 13:45 HOD. | 11:30 HOD. -11:45 HOD. ; 12:25 HOD. – 12:40 HOD. |
STŘEDA | 10:55 HOD. – 13:45 HOD. | 11:30 HOD. -11:45 HOD. ; 12:25 HOD. – 12:40 HOD. |
ČTVRTEK | 10:55 HOD. – 13:45 HOD. | 11:30 HOD. -11:45 HOD. ; 12:25 HOD. – 12:40 HOD. |
PÁTEK | 10:55 HOD. – 13:45 HOD. | 11:30 HOD. -11:45 HOD. ; 12:25 HOD. – 12:40 HOD. |
2. Přihláška ke stravování
Přihláška ke stravování je vydávána zákonným zástupcům v jídelně MŠ Lužec nad Vltavou. Pro odběr obědů je nutné uhradit zálohu za čip.
K 1. 9. 2023 – nabídka jednoho menu.
3. Výše stravného k 1. 9. 2023
Od 1.9.2023 je částka za stravné stanovena takto:
děti 7 – 10 let 31,- Kč
děti 11 – 14 let 32,- Kč
děti 15 – 18 let 33,- Kč
dospělí 40,- Kč
4. Přihlašování a odhlašování stravování
- Obědy si žáci objednávají přes webové rozhraní školy nebo terminálem ve školní výdejně.
- Obědy na následovný den se musí odhlašovat a přihlašovat nejpozději do 14:00 hodin.
- Od pátku 14:00 hod. již není možné přihlásit ani odhlásit pondělní oběd.
5. Alergeny
Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 1169/2011/EU, čl. 44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům je povinnost informovat spotřebitele (strávníka) o alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo v pokrmu. Předpis stanovuje specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že mohou vyvolat u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není toto uvedeno přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení:
Číslo alergenu: | Název alergenu: | Číslo alergenu: | Název alergenu: |
1. | Obilniny (lepek) | 8. | Skořápkové plody |
2. | Korýši | 9. | Celer |
3. | Vejce | 10. | Hořčice |
4. | Ryby | 11. | Sezam |
5. | Arašídy | 12. | Oxid siřičitý a siřičitany |
6. | Sójové boby | 13. | Vlčí bob (lupina) |
7. | Mléko | 14. | Měkkýši |
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. U výrobku nebo u jídel ve veřejném stravování je povinnost vyznačit stanovený alergen, pokud ho výrobek nebo jídlo obsahuje.
Zákonné ustanovení „jasně a zřetelně označit“ není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna, nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného ve zmíněném seznamu legislativně označených alergenů. Školní výdejna má pouze povinnost informační.